Home | Επικοινωνία | Νέα & Ανακοινώσεις | Περιεχόμενα | Συντομεύσεις

Το AllWines.gr είναι μια προσπάθεια να πλησιάσουμε το κρασί. Να μείνουμε κοντά του. Να μπούμε στο μεθυστικό κόσμο του. Να αισθανθούμε τη χαρά της δημιουργίας του αλλά και της πορείας του από τον αμπελώνα στο ποτήρι μας. Μια πορεία με πολλές χαρές με ποικίλες δυσκολίες αλλά πάνω απ όλα με υπομονή και επιμονή στη ποιότητα...

 
 

30.4.2012: Κινδυνεύει η παραγωγή σαμιώτικου κρασιού

Μέτρα στήριξης από την πολιτεία ζητά η ΕΟΣΣ για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων

Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), που είναι δευτεροβάθμια συνεταιριστική οργάνωση αλλά και η μεγαλύτερη επιχείρηση του νησιού, με επιστολή της που έστειλε προς όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα, ζητάει τη βοήθειά τους για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως τον υπερδιπλασιασμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των γλυκών κρασιών, την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τον τριπλασιασμό των επιτοκίων δανεισμού από την Αγροτική Τράπεζα. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Γενικός Διευθυντής της ΕΟΣΣ κ. Μανώλης Τσακαλάκης, πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς αλλά και η κυβέρνηση να συμπαραταχθούν μαζί μας και να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά μας. Οποιοσδήποτε κλονισμός της Ένωσης δεν θα επιφέρει πλήγμα μόνο στους αγρότες, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας του νησιού. Η ΕΟΣΣ δεν είχε ποτέ ληξιπρόθεσμες οφειλές, ούτε προς τους πελάτες ούτε προς τους παραγωγούς. Είναι απόλυτα συνεπής σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Όμως η οικονομική κρίση αρχίζει να μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Ο κ. Τσακαλάκης τονίζει ότι η ΕΟΣΣ, όπως και οι υπόλοιπες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δέχτηκε τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη φοροεπιδρομή, που την έχει οικονομικά γονατίσει.

Χαρακτηριστικά μας αναφέρει ότι το πρώτο κύμα της φοροεπιδρομής αφορούσε την ακίνητη περιουσία μας. Εμείς έχουμε πολλές κτιριακές εγκαταστάσεις που τις χρησιμοποιούμε σαν αποθηκευτικούς χώρους για τα κρασιά μας και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε μεγάλους φόρους για αυτά τα ακίνητα. Να σας επισημάνω ότι φτάσαμε να πληρώνουμε στην εφορία ποσά της τάξης των 150.000 ευρώ τον χρόνο. Τώρα έχουμε να προσθέσουμε σε αυτά και τα τέλη της ακίνητης περιουσίας.

Μετά έχουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που αφορά τα γλυκά κρασιά και όχι τα ξηρά (που έχουν μηδενικό φόρο). Όμως εμείς παράγουμε κυρίως γλυκά κρασιά και ο φόρος αυτός αυξήθηκε μέσα σε 2 χρόνια σε ποσοστό 127%. Αν τα ποσά που πληρώνουμε για αυτό τον φόρο τα ρίξουμε στην κατανάλωση, τότε αυτομάτως ανεβαίνει το κόστος του προϊόντος, με αποτέλεσμα να χάνουμε τους πελάτες μας.

Όμως εκτός από την υψηλή φορολογία, έχουμε και την αύξηση των επιτοκίων από την πλευρά της Αγροτικής Τράπεζας. Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη τράπεζα έχει τριπλασιάσει τα επιτόκια δανεισμού. Εμείς ζητάμε να υπάρξει ένα κούρεμα των δανείων, κατά 50%, με αντίστοιχη αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Ένωσης. Επίσης θέλουμε τα επιτόκια να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα.

Η Ένωση αγοράζει την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς και τους πληρώνει με προκαταβολές. Με την ολοκλήρωση των πωλήσεων τους εξοφλούμε. Όμως για την πληρωμή των προκαταβολών, όπως και για τα έξοδα της οινοποίησης, χρειαζόμαστε κάποια οικονομικά κεφάλαια τα οποία υποχρεωνόμαστε να τα βρίσκουμε με δάνεια από τις τράπεζες.

Στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, όλα αυτά τα προβλήματα που σας ανέφερα δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια για το μέλλον της ΕΟΣΣ.

 


 

Η βασική δραστηριότητα της Ένωσης είναι το κρασί. Έχουμε κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα. Όμως τα προβλήματα από την μείωση της εγχώριας κατανάλωσης καθώς και της μη είσπραξης των επιταγών από τις συναλλαγές μας στην εσωτερική αγορά, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές επιδόσεις της ΕΟΣΣ. Οι πελάτες μας αδυνατούν να μας εξοφλήσουν. Όσες εξαγωγές και να κάνουμε, η ελληνική αγορά αποτελεί σημαντικό μέρος των συναλλαγών μας και αυτή την εποχή έχει κυριολεκτικά παραλύσει.

Στα παραπάνω προβλήματα πρέπει να προσθέσουμε και αυτά που αντιμετωπίζουμε επειδή βρισκόμαστε σε μια παραμεθόρια νησιωτική περιοχή. Υπάρχουν προβλήματα στα μεταφορικά και στα υλικά συσκευασίας, που δεν τα έχουν οι επιχειρήσεις που είναι κοντά στην Αθήνα. Ουσιαστικά στηρίζουμε κάποιους ανθρώπους που είναι φτωχοί και μένουν σε αυτό το νησί. Αν σταματήσουν να έχουν οι παραγωγοί εισόδημα από την καλλιέργεια, τότε θα αρχίσει να ερημώνει το μέρος και θα οδηγηθούμε όλοι μας στο εξωτερικό. Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση που θα υπάρξει μετά τις εκλογές να πάρει αναπτυξιακά μέτρα που θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας.

Η Ένωση
Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού. Μέλη της είναι υποχρεωτικά όλοι οι υφιστάμενοι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί της Σάμου. Στην Ένωση σήμερα ανήκουν περίπου 3.000 καλλιεργητές αμπελιού.

Οι αμπελώνες της Σάμου είναι μοναδικοί στον κόσμο. Είναι 16.000 στρέμματα, σχεδόν όλα διαμορφωμένα σε πεζούλες, που βρίσκονται στο βόρειο και λιγότερο τουριστικό τμήμα του νησιού. Οι περισσότεροι αμπελώνες είναι ορεινοί και ημιορεινοί εξασφαλίζοντας στα σταφύλια αργή και σταθερή ωρίμαση.

Η βασική ποικιλία της Σάμου είναι το Λευκό Μοσχάτο. Καλύπτει το 97% του αμπελώνα της Σάμου, ενώ το υπόλοιπο 3% μοιράζονται μερικές επιτραπέζιες ποικιλίες (μεταξύ των οποίων είναι το Κολοκυθάτο) και δύο ερυθρές, το Ρητινό και το Φωκιανό. Όλα τα γλυκά κρασιά της Σάμου ανήκουν στην κατηγορία Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΟΠΕ), ενώ τα περισσότερα ξηρά είναι Τοπικοί Οίνοι.

Από την ίδρυσή της, έως και σήμερα, η ΕΟΣΣ συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί, στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει, χύμα ή εμφιαλωμένο, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 65 - 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. H Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού. Όμως πάνω από 25 χώρες εισάγουν σημαντικές ποσότητες κρασιών της Σάμου. Αυτές είναι η Αγγλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και, προσφάτως, χώρες της Άπω Aνατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Φέτος οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 45 70 λεπτά το κιλό.

Σταύρος Παϊσιάδης / AGROTYPOS

 

Προσθήκη: 30/4/2012
Τελευταία Ανανέωση: 30/4/2012

Για παλαιότερες δημοσιεύσεις κάντε κλικ εδώ.