Home | Επικοινωνία | Νέα & Ανακοινώσεις | Περιεχόμενα | Συντομεύσεις

Το AllWines.gr είναι μια προσπάθεια να πλησιάσουμε το κρασί. Να μείνουμε κοντά του. Να μπούμε στο μεθυστικό κόσμο του. Να αισθανθούμε τη χαρά της δημιουργίας του αλλά και της πορείας του από τον αμπελώνα στο ποτήρι μας. Μια πορεία με πολλές χαρές με ποικίλες δυσκολίες αλλά πάνω απ όλα με υπομονή και επιμονή στη ποιότητα...

 

27.3.2012: Γιώργος Φουντούλης - Ελληνικό ξινόμαυρο μεθά την Κίνα

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Vaeni ΑΝΑΖΗΤΕΙ νέες αγορές για το φημισμένο κρασί

Οταν πριν από τρία χρόνια οι επιπτώσεις της κρίσης άρχισαν να γίνονται αισθητές στις εξαγωγές κρασιού του συνεταιρισμού Vaeni, ενός από τους μεγαλύτερους της χώρας, ο πρόεδρός του και αμπελουργός Γιώργος Φουντούλης άρχισε να ψάχνει άμεσα για νέες αγορές, ανάμεσα στις οποίες και η Κίνα.

Ταξιδέψαμε σε εκθέσεις στην Καντόνα, το Χονγκ Κoνγκ και το Πεκίνο, βάλαμε χρήματα από την τσέπη μας, και εκθέσαμε τα κρασιά μας, στην αρχή με μικρή επιτυχία, μέχρι που το 2011 ήρθαμε σε συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς προϊόντων και τροφίμων της χώρας, στη Σαγκάη, λέει ο 52χρονος αμπελουργός από τη Νάουσα, μια περιοχή που θεωρείται πρωτεύουσα της ανεργίας στην Ελλάδα, αφού το ποσοστό ξεπερνά το 40%.

Ο ίδιος, με ιδιοκτησία 60 στρέμματα αμπέλια, είναι πρόεδρος ενός από τους πιο δυναμικούς οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της χώρας, του Vaeni Νάουσας που αντιπροσωπεύει το 52% της παραγωγής του φημισμένου ξινόμαυρου, της κατ' εξοχήν ποικιλίας κόκκινου κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.

Τι προβλέπει η συμφωνία με τους Κινέζους; Εξαγωγή κατ' ελάχιστον 100 και κατά μέγιστο 300 κοντέινερ ετησίως επί 10 συνεχή χρόνια, που μεταφράζονται σε ποσότητα 1,5-3,5 εκατ. φιάλες ξινόμαυρου τον χρόνο, με την ένδειξη Greek Quality Wine. Σε έσοδα αυτό σημαίνει για τον συνεταιρισμό γύρω στα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Eχουμε ήδη εξαγάγει 31 κοντέινερ από την υπογραφή της συμφωνίας, τον Νοέμβριο, δηλαδή 450.000 φιάλες σε Σαγκάη και Τσάγκτσα, και εντός του μηνός ετοιμαζόμαστε για νέα αποστολή, λέει ο κ. Φουντούλης. Πελάτες του συνεταιρισμού είναι, για την ώρα, μια μεγάλη εισαγωγική εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη και εκπρόσωπο τον επιχειρηματία Τζι Λανγκ και τρεις μικρότερες που στοχεύουν σε πιο περιορισμένο κοινό.

Φοβούμενος ότι ο ανταγωνισμός θα πλησιάσει τις κινεζικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται, ο κ. Φουντούλης δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά τους, κάτι άλλωστε που αποτελούσε και όρο των συνεργατών του μέχρι να πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας. Και δεν θα σταματήσουμε στην Κίνα, τώρα ψάχνουμε συνεργασίες σε άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, εξηγεί ο ναουσαίος αμπελουργός που προ ημερών είχε συναντήσεις με παράγοντες του χώρου του οίνου από τη συγκεκριμένη χώρα.

Στόχος το 60%. Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί συνεταιρισμός Vaeni, να πούμε ότι εξάγει πάνω από το 40% της παραγωγής του σε 27 χώρες. Εχει μέλη του περισσότερους από 200 αμπελουργούς της Νάουσας που παραδίδουν την παραγωγή τους στο οινοποιείο, το οποίο μέχρι πρότινος εμφιάλωνε γύρω στα 2,5 εκατ. μπουκάλια κρασί τον χρόνο.

 


 

Αυτά συνέβαιναν μέχρι και το 2009, οπότε εξαιτίας της κρίσης οι εξαγωγές μειώθηκαν απότομα και ο συνεταιρισμός άρχισε να αναζητά διεξόδους, τις οποίες και βρήκε πέρυσι, αρχής γενομένης από την Κίνα. Ετσι, μετά και τη συμφωνία με τους Κινέζους, η εκτιμώμενη για φέτος παραγωγή αναμένεται να ανέλθει στα 3,5 εκατομμύρια μπουκάλια (με το 60% πλέον να εξάγεται), ενώ σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να εξασφαλισθεί όλη αυτή η απαιτούμενη πρώτη ύλη θα απευθυνθούμε και σε άλλους παραγωγούς της περιοχής, ώστε πάση θυσία να ικανοποιήσουμε τους νέους μας πελάτες, απαντά ο κ. Φουντούλης.

Τα κρασιά Vaeni δεν είναι τα μόνα ελληνικά που εξάγονται στην Κίνα. Και άλλοι έλληνες οινοποιοί δραστηριοποιούνται στη χώρα, ανάμεσα στους οποίους και ο γιος του Γιάννη Μπουτάρη, Μιχάλης, με πωλήσεις στην περιοχή Γκανσού (ΒΔ Κίνα). Ενας άλλος έλληνας οινοποιός που έχει διεισδύσει στη Κίνα, είναι ο Γ. Τσελεπός, ιδιοκτήτης του ομώνυμου κτήατος στις παρυφές του Πάρνωνα, 14 χιλιόετρα από την Tρίπολη, στην Aρχαία Tεγέα. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που γίνεται συμφωνία με συνεταιρισμό και μάλιστα σε τόσο μεγάλο επίπεδο.

Και στην Αφρική. Οσο για τους υπόλοιπους εξαγωγικούς προορισμούς των κρασιών του συνεταιρισμού, περιλαμβάνουν χώρες όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζαχστάν, ενώ έχουν γίνει παραγγελίες και από το Ντουμπάι.

Η ιστορία του συνεταιρισμού ξεκινά το 1983 οπότε ιδρύθηκε από τον τότε υπουργό Γεωργίας Κ. Σημίτη, αρχικά με ελάχιστα μέλη. Σήμερα διαθέτει χώρο οινοποίησης, ωρίμασης και παλαίωσης που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου, εμφιαλωτήριο και αποθήκες. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου βρίσκεται το εργαστήριο χημικών αναλύσεων, ενώ το οινοποιείο περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, πρατήριο πώλησης οίνων, και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Δρόμοι κρασιού της Μακεδονίας.

Ο συνεταιρισμός έχει υποβάλει φάκελο στο κοινοτικό πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής για την συνολική αναβάθμιση του οινοποιείου ύψους 500.000 ευρώ, συμμετέχει σε πρόγραμμα στήριξης εξωστρέφειας ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υποβάλει αίτηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος 560 KW. Ωστόσο, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού δεν αρκείται σε αυτά. Στα επόμενα σχέδιά του είναι να επεκταθεί επίσης εξαγωγικά στην Αυστραλία, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια κυνηγά και την αγορά της Ρωσίας.

Ανοιξε τον δρόμο. Λέγεται ότι στην προώθηση του ελληνικού κρασιού στην κινεζική αγορά συνέβαλε η προ μηνών επίσκεψη στην Ελλάδα του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο. Κατά το 2011 υπολογίζεται ότι οι περίπου 10 έλληνες οινοπαραγωγοί που εξάγουν στην Κίνα απέστειλαν περί τις 600.000 φιάλες, ενώ το 2012 η ποσότητα αυτή μπορεί να δεκαπλασιαστεί.

ΤΑ ΝΕΑ

 

Προσθήκη: 27/3/2012
Τελευταία Ανανέωση: 27/3/2012

Για παλαιότερες δημοσιεύσεις κάντε κλικ εδώ.